Rishøjens børnehus skal være et skønt hus at være i, både for børn og voksne. Vi ligger vægt på, at vi er anerkendende i vores tilgang til hinanden, til børnene og til forældrene. Vi arbejder ud fra devisen om at Rishøjens børnehus skal være et dejligt sted at være, både for børn og voksne., dette kommer i spil i den daglige omgang med hinanden. Vi har fokus på, at børn skal ses som enkelte individer med individuelle behov. Vi arbejder i hverdagen med at skabe små fællesskaber, både i vuggestuen og børnehaven. Vi gør dette for at kunne skærpe fokus på det enkelte barn og dets behov.
De centrale elementer er:
- Børn har mulighed for at opleve den nære kulturelle verden og dens mangfoldighed.
- Børnene er værdifulde i fællesskabet
- Det pædagogiske fællesskab tager udgangspunkt i børneperspektivet, uanset om der er tale om hverdagsrutiner, børne- eller voksen styrede forløb eller leg.
- Børn har medbestemmelse og en demokratisk mulighed.
- For at give børnene de samme betingelser af udvikling, skal det pædagogiske miljø være differentieret.
- De voksne giver plads til det enkelte barn i den kontekst det befinder sig i.
- Barnet forankrer værdier og viden i sin egen personlighed, ved at begå sig i forskellige sociale sammenhænge
- De voksne følger barnets spor.
- Barndommen har værdi i sig selv.
- Børn kan og vil verden.
- Barnet har ret til at blive støttet i dets udvikling ud fra en positiv og pædagogisk tilgang.
- Barnet ses som ligeværdig.
- Den voksne er i samspillet med barnet positiv, indlevende og respektfuld
- Vi arbejder ud fra tesen om, at barnet altid har en grund til at gøre som det gør.
- Vi skal være anerkendende, nysgerrige og nærværende i samspillet med barnet.
- Børn har ret til at være fantasifulde, legende og modige.
- Børn har ret til medindflydelse af eget liv.
- Børn skal tages alvorligt.
I Rishøjens børnehus ser vi barnet som et ligeværdigt individ der udvikles igennem relationerne i fællesskabet. Det er vigtigt at barnet er en aktiv deltager i fællesskabet for at kunne øve sig i at tænke kritisk, danne en holdning, udtrykke sig og løse problemer.
Vi forstår dannelse som en læring, der forankrer sig dybere i barnet og som kommer til udtryk i barnets personlighed i form af hensynsfulde og demokratiske mennesker. Dette gøres bl.a. ved at introducere barnet for så mange sociale og kulturelle arenaer som muligt i løbet af dagen. Denne pædagogiske bevidstgørelse sætter de voksne i spil hele tiden, ved at gå foran, bagved og ved siden af barnet og se med barnets øjne.
Det pædagogiske tiltag skal være, at vi bliver bevidste om at planlægge aktiviteter der tager udgangspunkt i børnenes interesser, derved får vi viden om barnets perspektiv. Dette skal gøres uanset om det er i rutinerne, børneinitierede aktiviteter eller et vokseninitieret forløb.
I Rishøjens Børnehus tror vi på, at børn er aktive medspillere af egen læring, men vi er bevidste om, at graden af medskabelse varierer afhængigt af den robusthed og de kompetencer barnet har tilegnet sig.
Vi ser børn som selvstændige og kompetente individer og vi voksne har et ansvar i at skabe rammerne for et godt børneliv. Det gør vi bedst ved at være lyttende til barnets egne perspektiver, for det er helt afgørende for den gode pædagogiske indsats.
Vi skal fortsat se på barnet, som en faglig vurdering, men vi skal altid huske også at se med barnet, i de sammenhænge barnet færdes i. Barnet skal føle sig set og forstået, og opleve at det har en demokratisk stemme.
Vores børnesyn er baseret på, at det enkelte barn er kompetent til at være en medskaber af det gode børneliv. Barnet skal mødes af anerkendende voksne, der med særlig indlevelse forstår at sætte sig i barnets sted. Når vi sætter os i barnets sted, får vi en forståelse af barnets egen oplevelse og forståelse.
Børn handler og reagerer afhængigt af de kontekster de befinder sig i, derfor ser vi aldrig barnet som et problem, men den kontekst vi sætter barnet i, kan være uhensigtsmæssig for det enkelte barn
Når barnets udvikler sig socialt, emotionelt og kognitivt, er vi bevidste om at det sker i den nære relation med den voksne, det er derfor vigtigt at den voksne udviser varme, omsorg og forståelse i mødet med barnet.
Vi har et ønske i Rishøjens Børnehus om at skabe et fællesskab, der gør det muligt, i endnu højere grad, at følge børns initiativer og se dem som medspillere af en ligeværdig samspil igennem dagen.