Pædagogiske værktøjer
Vi er altid opmærksomme på det enkelte barns udvikling og ønsker sammen med jer forældre, at medvirke til en god udvikling for alle børn. For at sikre, at vi ikke overser noget, anvender vi forskellige pædagogiske redskaber i arbejdet med børnene.
Sprogtrappen er et forebyggende sprogpædagogisk redskab, der hjælper det pædagogiske personale med at understøtte optimal udvikling og læring hos både et- og tosprogede børn mellem 0-6 år. Redskabet fokuserer på sammenhængen mellem barnets udvikling og færdigheder og deres anvendelse i samspil med omgivelserne. Det er barnets erfaringer i samspil med omgivelserne, der vurderer dets udvikling, ikke alderen alene. På denne måde bliver den målrettede pædagogiske indsats tydeligere, og vi kan skabe det rette udviklingsmiljø. Hvis vi har brug for yderligere vejledning i forhold til den pædagogiske indsats, inddrager vi talehørekonsulenten i samarbejde med jer forældre.
Trasmo er et pædagogisk observeringsredskab der tager udgangspunkt i barnets motoriske udvikling i alderen 2-6 år. Redskabet anvendes i forbindelse med den pædagogiske indsats. Skemaet er inddelt i 8 områder og kommer rundt om personlige færdigheder, daglige færdigheder, leg, regulering, grov- og finmotorik, tegnefærdigheder og boldfærdigheder.
Vi udarbejder skemaet 2 gange om året og er der særlige opmærksomhedspunkter vil vi indkalde jer til en forældresamtale. Hvis vi har behov for yderligere vejledning i forhold til den pædagogiske indsats, inddrager vi fysioterapeuten i samarbejde med jer forældre.
Marte Meo er en metode, der bruger video til at analysere samspillet mellem mennesker. Formålet er at skabe en anerkendende og udviklingsstøttende kommunikation mellem f.eks. børn og voksne. Metoden fokuserer på muligheder frem for begrænsninger ved at tage udgangspunkt i de ressourcer der allerede er til stede hos barnet. Via udvalgte videoklip får man konkrete handleanvisninger, som kan forbedre samspillet og støtte udviklingen. Videooptagelse og analyse af samspil i dagligdagssituationer gør det muligt at identificere ressourcer og arbejde mod hensigtsmæssig udvikling.
DPU: Danske Pædagogisk Udviklingsbeskrivelse 0-6 år er et redskab der belyser barnets kompetencer og udviklingspotentialer – som de udspiller sig i et relationelt og pædagogisk miljø.
Det er baseret på ni udviklingsområder, som giver et samlet billede af de væsentlige sider af børns udvikling:
opmærksomhed
hukommelse
leg og aktiviteter
sprog og kommunikative kompetencer
sociale kompetencer
selvregulering
grovmotorik
finmotorik
færdigheder i dagligdagen
Formålet er at understøtte pædagogernes samarbejde om det enkelte barn i dets sociale kontekst, hvilket bidrager til en konstruktiv dialog om den pædagogiske indsats og samarbejdet med forældrene.
Handleplan er et dokument, vi udarbejder i samarbejde med jer forældre, når der er behov for en særlig pædagogisk indsats for at understøtte barnets udvikling. Handleplanen evalueres løbende, så den følger barnets udvikling og behov.